LEAD-Stories

Stories om våra alumnibolag

Genom åren har vi haft förmånen att arbeta med många spännande bolag och fantastiska entreprenörer. Här kan du hitta några av dem och läsa mer om deras resa.

 

DP Patternings | LEAD Stories

Med sin patenterade teknik förändrar LEAD-alumnen DP Patterning marknaden för elektronikproduktion, de ger industrin chansen att sluta använda frätande syror i sin tillverkning. Genom metoden Dry Phase Patterning erbjuder de ett framtidsinriktat alternativ för produktion av kretskort. Strategin är att expandera organiskt och de har nu vuxit till 8 anställda, och både verksamheten och marknaden blir störreDet är allt fler som vill ställa om till en mer miljövänlig produktion.  Läs mer >>

 

Agriopt | LEAD Stories

Högteknologi kombinerat med generationer av kunskap – den digitala assistenten Freja kan revolutionera jordbruket, och dess påverkan på miljön. Kvävegödning är nyckeln till stora skördar som kan försörja många människor. Men det är också en av orsakerna till övergödda marker, döda hav och klimatförändringar.

Läs mer >>

 
 

Bioreperia | LEAD Stories

Anna Fahlgren är en av forskarna i bolaget som utvecklat ett sätt att anpassa behandlingen för varje enskild cancerpatient. Att tillämpa sin forskning är viktigt för Anna, resultat ska omsättas till praktik för att hjälpa samhället. Hon var tidigt engagerad i frågor om hur forskning kan kommersialiseras.

Läs mer >>

 

Againity | LEAD Stories

I stället för att låta lågtempererad värme gå till spillo kan den omvandlas till el. Det är affärsidéen som ligger till grund för Againity. När serieentreprenören David Frykerås och Joakim Wren, universitetslektor i mekanisk värmeteori och strömningslära vid LiU startade bolaget och började forma sitt grundarteam 2013. Elin Ledskog utförde sitt kandidatarbete för Againity och är idag delägare och arbetar med Againitys marknadsutveckling.

Läs mer >>

 
 

Epishine | LEAD Stories

Epishine är det unga bolaget med den stora drömmen - att förändra människans energianvändning för att skydda vår planet. Utgångspunkten är att erbjuda marknaden ny teknologi som är bra för planeten. Bolaget utvecklar och producerar tryckta solceller som endast består av organiska material. De skördar inte bara energi från solen utan kan även omvandla det ljus som alltid omger oss t ex inomhus belysning. Läs mer >>

 

Berkant Savas vd och grundare på matrics

IMatrics | LEAD Stories

Berkant Savas är doktor i beräkningsvetenskap och universitetslektor i tillämpad matematik vid Linköpings universitet. Han hade tekniken och en produkt som användarna ville ha, men han fick byta koncept två gånger innan han hittade den stora behovet som alla ville ha en lösning på och ville betala för.

Läs mer >>

 
 

Tommy Johansson, ny VD på AMRA

LEAD Stories|Amra

Tommy Johansson är entreprenören och tävlingsmänniskan som är inne på sin andra resa med startups. Tommy var med och grundade det tidigare kartbolaget C3 Technologies som blev en framgångsaga och som senare såldes till Apple år 2011. Den andra resan gör han nu med Amra, där han gick in som vd och delägare 2012.

Läs mer >>

 

katarina-nyhammar-schemagi_NewsImage

LEAD Stories|Schemagi

Katarina Nyhammar älskar att få en riktigt bra idé i rullning. Ett tomt skrivbord, några givna förutsättningar och en önskan om stark utveckling, det triggar hennes entreprenörsådra. 2011 anställdes Katarina som vd på Schemagi, bakom sig hade hon två företagsprocesser, där hon medverkat till utveckling och tillväxt.

Läs mer >>

 

"Vi hade stor nytta av det kontaktnät som skapats genom LEAD. Utifrån det nätverket kunde vi göra våra första konkreta affärer."

- Magnus Larsson, vd Phoniro Systems

 
 

koshi-hamedi_donyalabs1

LEAD Stories | Donya Labs

Koshi Hamedi är medgrundare och evangelist på Donya Labs. Donya Labs har utvecklat programmjukvaran Simplygon som idag har över hälften av världens största dataspelbolag som sina kunder. Simplygon gör det möjligt för spelbolag att automatiskt komprimera 3D-modeller i spel så att spelen kräver mindre datorkraft för att fungera.

Läs mer >>

 

"LEAD har varit helt ovärderligt för min utveckling som entreprenör och därmed också för bolaget. Tror inte vi funnits idag om jag som "nybakad" ingenjör helt utan affärserfarenhet försökt mig på att starta företaget utan hjälp. Miljön och coachningen på LEAD var en helt fantastisk tillgång under företagets första år."

- Pär Gunnars Risberg VD Actiwave/Opalum

 

Ellinor Eineren vd på Agricam

LEAD Stories | Agricam

Agricam började sin bolagsresa när två olika LEAD-bolag insåg att man skulle kunna kombinera de båda teknikerna och utveckla ett helt fristående bolag. Ellinor i uppgift att ta fram en affärsplan för ett helt nytt företag, som kombinerade de båda innovationsföretagens tekniker och idéer. Resultatet blev Agricam.

Läs mer >>

 

BootUp-Stories

Artiklar om bolagen som har gått programmet LEAD BootUp, som är en del av LEADs medlemskap för tidiga tech-idéer

 

Isak Nielsen, VD AgriOpt

Isak Nielsen på Agriopt gick BootUp våren 2018

Isak Nielsen driver startup-bolaget AgriOpt tillsammans med Linnea Ernebro. Visionen är att effektivisera lantbruket genom att kombinera artificiell intelligens och storskalig optimering av lantbruksdata och lantbrukarnas egna kunskaper.

LÄS MER >>

Louise Berg på Next Period gick BootUp ht 2018

Louise Berg driver bland annat bolaget Next period, som har visionen att revolutionera området mensskydd och lösa de problem som månatliga menstruationer för med sig runtom i världen.

LÄS MER >>

"De diskussioner och nya infallsvinklar vi fått under BootUp-programmet har resulterat i flera konkreta fördelar för oss."

- Isak Nielsen, vd Agriopt